Staj | Görsel İletişim Tasarımı | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI

Staj

GENEL ESASLAR

MADDE 1: Amaç

Staj çalışmaları, öğrencilerin eğitimleri kapsamında kuramsal ve uygulamalı derslerde edindikleri bilgi ve becerilerini, gerçek tasarım, yapım, yönetim ve üretim süreçlerinde pekiştirmelerini ve bu süreçlerde ortaya çıkan özgün durumlarla eğitimlerine yön vermelerini amaçlamaktadır. Bu kapsamda öğrencilerin, Görsel İletişim Tasarımı ve Radyo, Televizyon ve Sinema alanlarını tanımaları, tasarım ve uygulama pratiğini kazanmaları, yasal ve kuramsal boyutu kavramaları ve uzmanlaşmak istedikleri konulara ilişkin deneyim kazanmaları hedeflenmektedir.

MADDE 2: Staj Yapılabilecek Alanlar

Stajın kurum içi ve kurum dışında şu alanlarda yapılması söz konusudur:

  • Reklam ajansları
  • Grafik tasarım ajansları
  • Prodüksiyon şirketleri
  • Medya kuruluşları
  • Radyo ve televizyon kanalları
  • Bünyesinde bu konuların da yer aldığı diğer firma, kuruluş veya organizasyonlar
  • Staj komisyonunun değerlendirmesi ve bölüm onayı ile staj yapılabilecek diğer alanlar: Çeşitli kuruluşların, Hasan Kalyoncu Üniversitesinin ve İletişim Fakültesinin düzenlediği atölyeler veya diğer mesleki etkinlikler.

MADDE 3: Staj Türleri, Kapsamı ve Süresi

Öğrencilerin “kurum içi” ve “kurum dışı” olmak üzere iki tür (Staj I ve Staj II) staj yapmaları gerekmektedir. Toplam staj süresi 48 iş günüdür. Öğrenciler, 3. – 7. yarıyıllar arasında her biri 24 işgünü olan iki adet staj yapmakla yükümlüdür.

MADDE 4: Staj Yapılabilecek Dönemler ve Özel Durumlar

Kurum dışı stajı, Fakülte Kurulunun kabul edeceği durumlar hariç, eğitim ve sınav dönemleri dışında yapılır. Kurum içi stajı ise eğitim ve sınav dönemlerinin içinde veya dışında yapılabilir.

MADDE 5: Staj Yerlerinin Belirlenmesi ve Kabulü

Bölüm öğrencilerinin staj yapabileceği yerler Staj Komisyonunca yapılacak değerlendirme ve incelemelere bağlı olarak, Bölüm Başkanlığının onayıyla belirlenecektir. Staj yerlerine başvuru ve firma kabulü ile ilgili girişimler öğrenciler tarafından yürütülecektir. Öğrenci, staj yapmak istediği firmaya yaptığı başvuru ve firmanın olumlu görüşünü Staj Komisyonuna sunar.

Staj Komisyonu, öneri ile ilgili gerekli inceleme ve değerlendirmeyi yapmak üzere, söz konusu staj yeri veya etkinliği hakkında öğrenciden ayrıntılı bilgi ve doküman isteyebilir. Yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda önerilen staj yerinin uygun bulunması halinde Bölüm Başkanlığının onayı ile belirlenen tarihler arasında staj yapabileceklerdir. Staj yeri kabul edilmeyen öğrenciler 15 gün içinde yeni bir staj yeri bularak Staj Komisyonuna bildirirler. Bu formlar da 15 gün içinde Komisyon tarafından değerlendirilerek ilan edilir.

MADDE 6: Staj Dosyasının Teslim Biçimi ve Zamanı

Staj dosyaları, Staj Komisyonun ilan ettiği süre içerisinde teslim alınır. Süresi dışında teslim edilen dosyalar, geçerli mazeret olmadıkça değerlendirme dışı tutulur. Staj Dosyasının içerisinde “Staj Değerlendirme Formu” da yer almalıdır. Öğrenciler staj dosyalarına fakülte web sayfasından ulaşabilirler.

MADDE 7: Stajın Değerlendirilmesi

Stajını tamamlayan öğrenci staj dosyası ile birlikte, staj yaptığı kurum/yönetici tarafından doldurulan ve imzalanan “Staj Değerlendirme Formu”nu da teslim etmelidir. Bu formda, öğrencinin staj sırasındaki çalışması, tutum ve davranışlarına yönelik değerlendirme yer almaktadır. Öğrenci bu formu stajının başlangıcında yetkili kişiye verecektir. (Söz konusu form, bir zarf içinde kapalı biçimde teslim alınmalıdır.)

Staj dosyaları Staj Komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Staj dosyalarının değerlendirmeye alınabilmesi için; staj yerinin kabul edilmiş olması, istenen belge ve raporların tam olması ve belirtilen sürelere uyulması gereklidir. İncelenen dosyada eksik bulunan çalışmalar Komisyonun önerileri doğrultusunda öğrenci tarafından tamamlanacaktır. “Staj Değerlendirme Formu”nda bulunan, çalışılan yerin yetkilisine ait görüşler dikkate alınacaktır.

MADDE 8: Staj Konusunda Danışmanlık

Staj Komisyonu Bahar yarıyılında bir toplantı düzenleyerek stajın önemi, amacı, koşulları ve kapsamına yönelik bilgiler verir. Öğrenciler staj ile ilgili sorularını yazılı olarak komisyona iletebilirler. İlgili soru ve sorunlara ilişkin açıklamalar  Staj Komisyonu tarafından staj duyuru panosunda ilan edilir.

MADDE 9: Staj Yapılan Yerin Çalışma Kurallarına Uyma Zorunluluğu

Staj yapan öğrenci çalışma yerinin koşullarına ve kurallarına uymak zorundadır. Öğrencinin, Staj Yönergesinde yer alan bu kurallara uygun davranmadığı tespit edilirse staj kabul edilmeyecektir. Öğrenci seçtiği staj alanının kurallarına uymayı taahhüt etmiş sayılacaktır.

Staj Dosyası

Staj Dosyasına çalışma süresince günlük ve ayrıca haftalık olarak yapılan çalışmalar yazılacak ve ilgili dosya, staj sonunda Staj Danışmanı tarafından onaylanacaktır. Yapılan çalışmanın genel tanımı, amacı ve içeriği, çalışmayı örgütleyen kişiler ve kurumlar, katılan grup ve/veya kişilerin tanıtımı, ele alınan konuların tür ve nitelikleri belirtilecektir. Öğrenciler staj dosyalarına, staj süresince gerçekleştirdikleri çalışmaların yazılı ve görsel örneklerini de eklemelidir. Öğrenciler, staj dosyalarının ilk sayfasında yer alan “Fotoğraf” bölümüne vesikalık fotoğraflarını eklemelidir.

YÜRÜRLÜK

MADDE 10: Yürürlük

Bu esaslar yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerlidir.

 

STAJ DEFTERİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

STAJ BAŞVURU FORMUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

STAJ ONAY YAZISI

 

SGK TAAHHÜTNAME FORMU (SGK KAPSAMINDA DEĞİLİM)

 

SGK TAAHHÜTNAME FORMU (SGK KAPSAMINDAYIM)

 

STAJYER ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRME FORMU